Blogi

Kolm lihtsat nippi suviseks energiasäästuks

Kodu
Sääst

Suvine päikeserikas aeg ei tähenda ainult head viljasaaki ja ilusat heinaaega. See on ühtlasi ka aeg, kui saab tegelda edukalt oma energiakulude vähendamisega, hoides kokku nii kuludelt kui vähendades oma ökoloogilist jalajälge.

Energiasäästlik jahutus

Energiasäästlik jahutus algab juba hoone planeerimisest – hoone paigutus ilmakaarte suhtes, materjalide valik ja akna- ja uksepindade suurused ja asukohad. Kuid sellegipoolest ei tähenda see, et tänavu juulikuus olnud 30 kraadised ilmade puhul ei saaks midagi juba olemasolevas hoones ette võtta jahedama tunde tekitamiseks.

Päevasel ajal, kui viibid kodust eemal, on lõuna suunas asuvad aknad mõistlik varjutada. See takistab intensiivsel päikesekiirgusel tuppa pääsemise. Parim lahendus selleks on hoone fassaadil asuvad aknakatted.

Ühtlasi tasub päevaseks ajaks sulgeda aknad, et soe välisõhk ei pääseks elamusse. Koju saabudes avada eri suundades asetsevad aknad, et tekiks tuuletõmbus, mis tekitab jahutava efekti. Täiendava meetmena on mõistlik kasutada ventilaatoreid, mis panevad õhu liikuma ning tekitavad jahutavat efekti sarnaselt tuuletõmbusele.

Kui kuumus käib üle pea ja võtab mõistuse, ei tasu häbeneda ka jahutusseadme ehk konditsioneeri ostmist. Konditsioneer on ehk kõige tõhusam lahendus, mis paneb kuumusele koheselt pidurit.

Kliimaseadmed on muutunud ka Eesti kodudes üha populaarsemaks, sest lisaks mugavale jahutusele saab paljude õhukonditsioneeridega oma kodu ka mõõdukalt kütta. Seega on seade kasulik nii suvel kui ka talvel. Kaasaegsed seadmed on säästlikud ja tõhusad ning tagavad alati ühtlase temperatuuri ja meeldiva sisekliima.


Image

Eelista loomulikku valgust

Keskmine majapidamise aastasest energiatarbimisest ligi 15% läheb just ruumide valgustamisele. Päevasel ajal, kui valgust on küllalt, tasub vältida topeltvalgustamist ning eelistada sealjuures alati päevavalgust. Kui päevavalgusest jääb näiteks lugemisel väheks, on energiasäästlikum valik kohtvalgusti.

Aias on aga suvel mõistlik kasutada aiavalgusteid, mis kasutavad töötamiseks päikeseenergiat. Neil valgustitel pole vaja paigaldada elektrijuhtmeid ning nad on suhteliselt hooldusvabad – pimeduse saabudes hakkab lamp päeval kogunenud päikeseenergia abil ise põlema ning on sealjuures aiakujunduse seisukohast igati efektne lahendus.

Vee säästmise võimalusi

Selleks, et vähendada vee soojendamisele kuluvat energiat ja üldist veekulu, tasuks paigaldada säästlikud segistid või segistiotsikud. Säästlike dušiotsikute veekulu on keskmiselt näiteks kaks kuni kolm korda väiksem kui tavalistel segistitel.

Veekulu kokkuhoid avaldub siin väiksema veekasutuse näol, energiakulu saab aga alandada vett väiksema survega ja madalamal temperatuuril kasutades – liiga kuuma vee kasutamine polegi üldjuhul otstarbekas. Ühtlasi tasub kasutada võimalust ja eelistada dušši või suviseid suplusi veekogudes kodustele vanniskäikudele. Keskmine vanniskäik võtab ligi 200 liitrit vett, samas kui kaheksaminutiline dušš veesäästliku dušiotsikuga vaid 70 liitrit.