Blogi

Enefiti kiire internet on jõudnud 10 000 tulevikuinimeseni

Tänapäeva elu on ilma internetita üsna keeruline kui mitte võimatu ette kujutada. Üha enam tuleb juurde ka seadmeid ja rakendusi, mis internetiühendust vajavad. Et sidevõrk kasvavale koormusele vastu peaks, on valguskaablil põhinev ühendust parim valik. Selle kasuks on juba otsustanud 10 000 Enefiti kiire interneti klienti.

Kiire internet – mis see on?

Tavakeeli tähendab kiire internet seda, et näiteks kodus võib korraga tööle panna kõik liikuvat pilti esitavad ekraanid, olgu need mobiiltelefonid, televiisorid, arvutid. Kui tavaolukorras võib nii mõnegi seadme pilt hakata hanguma või häguseks muutuma, siis kiire internetiga seda ei juhtu. Lisaks saab samal ajal reaalajas näiteks arvutimänge mängida.

Kui tehnilisemaks minna, siis on tegemist sideteenusega, mis tagab igal ajal allalaadimiskiiruse 1 Gbit/s. Nii suure läbilaskevõimega sidevõrk põhineb täielikult valguskaablil või sarnaneva kvaliteediga tehnoloogial.

Miks, kui praegune ühendus toimib?

Eelkõige tulevikukindluse tõttu. Üldine suund on, et kõik rakendused küsivad järjest rohkem andmemahtu ja suuremaid kiirusi. Tarbitav andmemaht kahekordistub juba järgmise 2–3 aasta jooksul.

Küsimus ei olegi tegelikult selles, kas kiiret internetti on vaja, vaid millal.

Mispärast just Enefit?

Enefit Connect ehitab võrku fiiberoptilise valguskaabli põhjal ning see on nii täna kui ka tulevikus kõige kiirem ja mahupiiranguvabam lahendus.

Samuti on Enefiti võrk neutraalne, mis tähendab, et klient saab ise valida sobiva interneti- ning teleteenuse osutaja, meie seda ette ei määra. Siinkohal võib tuua võrdluse elektrivõrguga, kus kaabel ja kilp on olemas, kuid elektri saame osta endale sobiva energiamüüja käest.

Mida rohkem on teenusepakkujaid, seda parem kliendile. Ta valib hulga konkureerivate toodete ja teenusepakkujate seast välja täpselt selle, mis hinna või muude tingimuste poolest klapib.


Image

Võrgu valmimine võtab aega kuni kaheksa kuud, kas kiiremini ei saa?

See võib tõesti tunduda pika perioodina, arvestades, kui kiiresti valmivad kliendile nähtavad ja tema koduse ühendusega seotud võrguosad. Ehitame kogu võrku nullist, mistõttu on taustal palju varju jäävaid tegevusi: planeerimine, projekteerimine ja kooskõlastuste hankimine, võrgu ühendamine baasvõrguga, optikakiudude paigaldamine ning ühendamine jne.

Lisaks on mõistlik ühes piirkonnas korraga võimalikult palju ehitada, mitte kulutada ressurssi erinevate alade üksikuteks töödeks.

Aga on ka majanduslik külg.

Kõik, mida ehitame, on seotud rahaga. Mida hajusamasse asustusse läheme, seda suurem on investeering ühe tarbija kohta. Peame jälgima, et paigutatud rahal oleks tarbijaid, kes võrku kasutama hakkavad. Osa investeeringutest katavad riiklikud toetused ning tempo sõltub paljuski sellest, millises mahus toetusi antakse.

Miks riik seda projekti toetab?

Sidevõrkude rajamine on kallis ning sideettevõtted lähtuvad nende arendamisel peamiselt ärihuvidest. See tähendab, et maa- ning hajaasustusega piirkondades võib kiire ja kvaliteetne internetiühendust jääda kättesaamatuks. Riik toetabki ühenduste rajamist nendele aladele.

Enefit Connect tahab Eesti digiriigi arengut toetada, et veel rohkematel inimestel oleks juurdepääs kiirele internetile ning võimalus endale sobiv teenuseosutaja valida.

Üks on kindel – Enefiti kiire internetiga jääb hakkiv pilt minevikku. Tulevik tuleb aga kiire internetiga!

Loe lähemalt