Blogi

Praktikandist spetsialistiks – Eesti Energias on palju arenguvõimalusi

Parim õpetaja on kogemus ja seetõttu pakume igal aastal töökatele noortele võimalusi praktikal osalemiseks erinevates valdkondades. Mitmed praktikandid said sel aastal võimaluse meile ka püsivalt tööle jääda. Oma kogemusi jagasid viis uut töötajat – andmeanalüütik Natali Atamanova, riskimudelite arendaja Carel Kuusk, noorem riskianalüütik Aasa Marta Kaasik, ITabi spetsialist Elin Puskar ja analüütik-kaupleja Andri Busch.

Eestis on praktikavõimalusi mitmetes suurtes ettevõtetes. Miks otsustasite tulla just Eesti Energiasse praktikale?

Andri: Tahtsin panustada teemadesse, millel oleks laiem ühiskondlik mõju ja praegu üks suurimaid probleeme on ikkagi seotud kliimaga ja taastuvenergeetika arendamisega. Eesti Energia on kindlasti üks eesrinde võitlejaid selles vallas ning kindlasti hea võimalus praktika käigus juba midagi ära teha.

Natali: Eesti Energia tiim jättis väga meeldiva mulje. Eelis oli juba tuttav koht, sest juba täpselt teadsin, kuidas asjad käivad.

Kuidas teil praktika ajal ettevõttesse sisseelamine läks?

Aasa: Sisseelamine oli alguses keeruline, sest peale elektri tootmise tegeleb ettevõte ka õli ja gaasiga. See tähendab, et informatsiooni oli väga palju, sest igale tootegrupile on erinevad riskilimiidid ning reeglid riski maandamiseks. Finants ja sellega kaasnevate riskide ja riskide maandamise maailm on väga keeruline ning sellele kiirelt pihta saada oli korralik katsumus. Õnneks mu kolleegid olid sõbralikud ja abivalmid ning sain nende käest alati küsimusi küsida. Minu arvates on Eesti Energias alati midagi uut õppida ning võimalus uusi teemasid ja probleeme lahendada. Siin juba igav ei hakka.

Carel: Tulin siia praktikandina nii, et oli ette valmistatud üks kindel ja konkreetne projekt, millega sain üsna kohe tööle asuda. Selge struktuur ja tööülesanne kergendas oluliselt sisseelamist ja võimaldas jupikaupa järjest uute süsteemidega tutvuda. Lisaks aitas palju, et anti suhteliselt vabad käed probleemi lahendamise osas – ei olnud piiratud olemasolevate süsteemidega, vaid sain läheneda ülesandele lahtise peaga ning uusi mõtteid katsetada.

Teil oli hea võimalus meil praktikandist spetsialistiks saada. Mis motiveeris teid pärast praktikat meile tööle jääma?

Aasa: Kuna õpin välismaal ülikoolis kolmandal kursusel, siis edasi töötamiseks vajasin väga paindlikku graafikut. Peale suve andsid mu ülemused võimaluse töötada väikese koormusega ning see sobis mulle ideaalselt. Lisaks andis see ka võimaluse kooli kõrvalt teenida piisavalt, et oma üüri maksta ja iseseisev olla. Peamine motivaator oli hea paindlik graafik, mis lubas mul koolile keskenduda, kuid samas ka endale sobival ajal oma tööülesanded ära teha.


Image

Analüütik-kaupleja Andri

Andri: Ma jäin edasi tööle, sest praktika läks nii kiirelt ning valdkonnas on väga palju võimalusi, mida kõike paremaks muuta ja arendada. Juba enne praktikat arvasin, et valdkond on huvitav ja praktikal sain sellele kinnitust. Oskuseid saab rakendada igal pool, kuid just need olulised ja huvitavad probleemid, mida siin lahendatakse on peamine tegur, miks end Eesti Energiaga otsustasin siduda. Lisaks on ka töökeskkond nii tiimi- kui ka kontsernisiseselt väga inspireeriv.

Elin: Pärast kolmekuust praktikat tundsin, et Eesti Energial on veel nii palju võimalusi pakkuda. Tegelikult alustasin oma Eesti Energia teekonda teisel ametikohal ning liikusin pärast kahte kuud järgmisele positsioonile. Juba paari kuu jooksul nägin, kui palju arenguvõimalusi selles ettevõttes leidub. Lisaks sattusin tõeliselt suurepäraste energiakangelastega ühte tiimi ning nende käe all õppisin iga päev midagi uut. Tulin tööle alati hea tujuga.

Olete nüüdseks üsna mitu kuud meil töötanud. Mis teile teie töö juures kõige rohkem meeldib?

Natali: Minu kui tudengi jaoks on suureks eeliseks kaugtöö võimalus. Väga meeldivad kolleegid ja see, et EE panustab palju töötajate arengusse.

Carel: Kõige rohkem meeldib vast rutiini puudumine. Osaliselt on see võib-olla veel sisseelamise faasi tõttu ja sellised standardsed probleemid pole veel jõudnud rutiinseks muutuda, aga osaliselt on ka töö iseloomu tõttu. Palju on selliseid ad-hoc küsimusi ja analüüse, mis on teinekord päris head nuputamisülesanded. Samuti on alati tore näha, kui mõne arenduse korral on juba kuu pärast töösse võtmist selge, kuidas see kas tulemusi täpsemaks teeb või igapäevaseid ülesandeid lihtsustab.

Elin: Kõige rohkem meeldib mulle, et saan siin igapäevaselt aidata erinevate valdkondade töötajaid ning tunda, et minust sõltub. Töö paneb mind endiselt igapäevaselt proovile ning pakub uusi katsumusi. Eesti Energias on mul võimalik käia tööl kolleegidega, kes tähistavad mu saavutusi, kuid toetavad mind ka mu ebaõnnestumistes.

Mis teid inspireerib panustama?

Natali: Mind inspireerivad väljakutsed ja võimalus areneda erinevates suundades.

Carel: Inspireerivad suured ambitsioonikad plaanid, mida energiasektoris lähikümnendil plaanitakse. Kogu minu Eesti Energias olemise aja jooksul on olnud päris oluline teema enneolematu olukord energiaturul. See on riskitiimile ääretult suur väljakutse, kuid see pakubki põnevust ning motiveerib pingutama.

Mis on teie elu moto?

Aasa: Arvan, et mul otseselt elu motot ei olegi. Mu eesmärk on hetkel alles enda jaoks avastada, mis mulle töö juures meeldib ja mis mitte. Nii et väike elu moto võibolla on see: leia endale midagi, mis sulle meeldib ja mis sulle rõõmu toob.

Andri: Üldiselt arvan, et when there is a will there is a way niikaua, kuni füüsikaseadused toetavad. Ehk ületamatuid takistusi on tavaliselt vähem, kui esmapilgul tundub.

Elin: Minu elu moto on: „Leia igas päevas hetk, kus tuletad endale meelde olla tänulik kõige eest, mis sul on.“. Nii suudan ka kõige halvemal päeval hinnata kõike, mida juba saavutanud olen ning hoida ennast positiivsena.