Blogi

Kõrged elektriarved kimbutavad? Abi saad just neist lahendustest

Kodu
Sääst
Taastuvenergia

Külmad ilmad toovad sageli kaasa halva üllatuse kõrgemate elektriarvete näol. Kui soovid juba praegu asuda tegudele, et kodus energiakulusid kokku hoida, on selleks mitmeid häid lahendusi.


Image

Suurim säästupotentsiaal peitub just küttes. Kui ka sina oled üks nendest, kes külmade ilmade saabudes haarab odava õliradiaatori või elektripuhuri järele, siis tea, et kuigi seadmed ise on soodsad, on sageli nende energiakulu päris kõrge.

Elektriküttest märksa säästlikum lahendus on soojuspump. Soojuspump on populaarne küttesüsteem, mis on oma tööpõhimõttelt nii energiasäästlik kui ka rahakotisõbralik. Õhk-õhk või õhk-vesi soojuspump kasutab elektriküttest keskmiselt 2-3 korda vähem elektrit.

Soojuspumba esialgne investeering võib olla küll suurem, kuid kuna edaspidi on elektriarved märgatavalt väiksemad, tasub otsus end üsna ruttu ära.

Asjatundlikel tehnikutel võtab soojuspumba paigaldamine aega vaid ühe või kaks päeva. Soojuspump sobib igasuguse suurusega eramule, kortermajale, paarismajale, nii büroohoonele kui ka tööstushoonele. Majasiseseks küttesüsteemiks võib olla nii põrandaküte kui radiaatorid ning soojuspumbaga on võimalik toota ka igapäevast tarbevett.

See, millise pumba tüübi peaksid valima, sõltub sinu vajadustest. Kui soovid soojemaks saada mõnda konkreetset ruumi, väiksemat korterit või toetada külmadel perioodidel olemasolevat küttesüsteemi, sobib kõige paremini õhksoojuspump.

Kui vajad uuele eramule kogu küttelahendust või soovid senise küttelahenduse täies mahus välja vahetada, sobib pigemõhk-vesi või maasoojuspump. Viimased kaks võimaldavad ka tarbevett soojendada ja on ideaalne lahendus põhikütteseadmeks suurematesse majapidamistesse.

Päikesepaneelidega elektriarve poole väiksemaks

Päikeseenergia ise tootmine pole pelgalt uus kuum trend, vaid pikaajalises plaanis selgelt tasuv investeering, mis tõstab hoone turuväärtust. Tänaseks päevaks on päikeseelektrijaama rajamise kulud vähenenud, süsteemide efektiivsus ja vastupidavus see-eest suurenenud.

Tarbides enda toodetud elektrit, jääb ostmata kallim võrguelekter, kus on sees võrgutasud, aktsiis ja maksud. Päikesepaneelide paigaldamine on üks lihtsamaid viise hakata ise rohelise elektri tootjaks.

Üldiselt on võimalik päikesepaneelidega vähendada elektriarvet poole võrra, uudse akulahendusega isegi kuni 70% võrra. Akude hinnad on järjest langenud ning seetõttu ka salvestus taskukohasem.

Kui elektri börsihind jääb praegusega sarnaselt kõrgele tasemele, siis võib tasuvusaeg väikeelamu lahendusel olla isegi ligi poole lühem, kui seda eelmiste aastate elektrihindade põhjal algul eeldati. Päikesepaneelide paigaldamine mitte ainult ei kaitse kallineva elektrihinna eest, vaid teeb ka omanikud õnnelikuks, sest võrku müües teenib suuremat tulu.

Sügis on hea aeg päikeseelektrijaama planeerimise alustamiseks, sest sellisel juhul on päikesepark valmis kevadeks ning võimalus on osa saada pea kogu järgmise aasta päikeseelektri toodangust.

Sissemakset ei pea kohe olemas olema

Huvi päikeseenergia ja soojuspumpade vastu on järjest suurenenud, kuid paljudel jääb lõplikust ostuotsusest puudu suurem ühekordne sissemakse.

Eesti Energia pakub huvi korral ka osamaksetega tasumise võimalust. Nõnda saab hakata elektriarvelt kokku hoidma kohe, ilma et peaks suurt summat koguma ja investeeringu alla kinni panema. Võimalik on valida nulleurone sissemakse, puuduvad lepingutasud, haldustasud ning soovi korral saab ka jäägi ennetähtaegselt tagastada. Energiasäästust saadav kasu on aga kohe elektriarvel nähtav.

Vaatan lähemalt