Blogi

Elektrileping pikeneb? Siit leiad vastused kõige sagedamini esitatud küsimustele

Kodu

Aasta lõpus pikeneb paljudel kodudel taaskord elektrileping. Kui viimati sai elektriteemadele tähelepanu pööratud aastaid tagasi lepingut sõlmides, siis väärib värskendust, mida elektrilepingu pikenemine õigupoolest tähendab.


Image

Sain oma postkasti pikenemispakkumise. Mida ma tegema pean?

Lühike vastus on, et mitte midagi. Kui hinnapakkumine sobib, pikeneb leping automaatselt sama paketiga ka järgmiseks perioodiks. Näiteks kui oled sõlminud kolmeaastase fikseeritud hinnaga Kindla elektripaketi lepingu, saad uue hinnapakkumise täpselt samale paketile ja ajaperioodile ja leping pikeneb iseenesest, kui sa pole just märku andnud, et soovid midagi muuta.

Kui tunned, et soovid oma paketti või lepinguperioodi muuta, näiteks valida fikseeritud hinna asemel börsihinnaga paketi, siis saad seda lihtsalt teha Eesti Energia e-teeninduses.

Mulle saadetud pikenemispakkumises on elektrihind võrreldes eelmise perioodiga tõusnud. Miks see nii on?

Elekter on üks vähestest toodetest, mille hinda on võimalik pikaks ajaks fikseerida. Reaalsus on see, et tänaseks on elektriturul hind jõudnud kõrgemale tasemele kui viimaste aastate jooksul.

Elektrihinna tõusu taga ei ole ühte põhjust, vaid tegurite kombinatsioon. Nõudlus elektri järele on kasvanud – tarbimine on 6% suurem kui mullu.

Sel aastal on meie turupiirkonnas olnud vähem tuult ja vähem sademeid ehk hüdroenergiat. Suurem tootmise koormus on langenud gaasi- ja kivisöejaamadele, mille omahind on kallim. Seda nii kõrgema CO2 emissioonikvoodi hinna tõttu kui ka gaasi hinna mitmekordse kallinemise tõttu. Lihtsustatult: kui ei saa töötada odavad elektrijaamad, töötavad kallimad.

Kust ma tean, kas minu tänane elektripakett on mulle sobivaim?

Eesti Energia on valiku teinud lihtsaks — valida on võimalik kolme paketi vahel.

Muutuvas paketis sõltub elektri hind täielikult börsihinnast. Elektri hind muutub börsil iga tund paljude erinevate tegurite koosmõjul. Elektri börsihinnal saad kõige mugavamalt silma peal hoida Eesti Energia mobiiliäpiga.

Kindla paketiga saad elektri hinna fikseerida 6 kuni 36 kuuks — nõnda tead, et sel perioodil on igal kuul elektri kilovatt-tunni hind sinu arvel sama ja elektribörsi hinnakõikumised elektriarvet ei mõjuta.

Võrdses paketis on elektrihind fikseeritud ja elektriarve kuiselt ühtlane, mis aitab sul paremini oma kulusid planeerida. Võrdse makse suuruse leiame personaalselt just sulle, võttes arvesse sinu kaheteistkümne kuu tarbimisprognoosi. Paketiga liitujatele kaasneb tasuta elektriseadmete ja elektririkke kindlustus.

Endale sobiva paketi valimisel mõtle läbi, kas oled valmis võtma elektrihinna kõikumise riski enda peale või soovid jätta selle elektrimüüjale? Kui eelistad mitte riskida, sobib sulle Kindel või Võrdne pakett. Võrdse paketiga kaasnev tasuta elektriseadmete ja -rikke kindlustus annab pealekauba ka südamerahu, et kahjujuhtumi korral on kodused elektriseadmed kaitstud.

Mida saan teha, et elektriarved väiksemad oleksid?

Võimalusi elektriarve vähendamiseks leidub igas kodus. Hea uudis on, et iga tarbimata jäetud kilovatt-tund mõjutab elektriarvet kolmekordselt, sest säästetud elektrienergia võrra väheneb ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu.

Suurim säästupotentsiaal peitub just küttes . Kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Elektril töötavad radiaatorid ja puhurid võivad olla küll mugavad valikud, aga märksa kuluefektiivsem lahendus on näiteks õhksoojuspump. Nüüd saad enda kodule sobiva soojuspumba ka Eesti Energiast.

Kui elektriseadmed on keskmisest vanemad, võivad needki elektriarvele oma mõju avaldada. Üldiselt tasuks uut kodumasinat ostes jälgida mitte ainult letihinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine tema kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga.

Pikaajalise kulude kokkuhoiu võib tuua ka koduse päikeseelektrijaama rajamine. Päikeseelekter on konkurentsivõimeline alternatiiv võrgust ostetavale elektrile ning lihtsaim viis hakata ise loodussõbralikku elektrit tootma. Päikesepaneelide kasutuselevõtt vähendab jooksvaid elektriarveid, aitab tõsta kinnisvara väärtust ja annab pikaajalise kindluse elektrihinna tõusu vastu.

Arvestatava kokkuhoiu võid ka saavutada, kui vaatad üle oma kehtiva võrgupaketi . Kui aastate jooksul on lisandunud pereliikmeid, muutunud tarbitava elektri kogus, öise ja päevase tarbimise tasakaal või peakaitsme suurus, siis ei pruugi praegune pakett olla enam parim valik. Kui teie võrguteenuse pakkuja on Elektrilevi, siis kõige lihtsam on võrgulepingu pakette võrrelda Elektrilevi e-teeninduses.


Image