Blogi

5 küsimust ja lihtsat vastust: soojuspumba valimine ja paigaldamine

Kodu
Sääst

Soojuspump on populaarne küttesüsteem, mis on oma tööpõhimõttelt nii energiasäästlik kui ka rahakotisõbralik. Soojuspumpade maailmas orienteerumine võib esialgu olla võrdlemisi keeruline, mistõttu jagame vastuseid sagedamini esitatud küsimustele pumba valimise ja paigaldamise kohta.


Image

Kas mulle sobib pigem õhk-õhk, õhk-vesi või maasoojuspump?

See, millise pumba tüübi peaksid valima, sõltub sinu vajadustest. Kui soovid soojemaks saada mõnda konkreetset ruumi või väiksemat korterit, kütta ajutiselt kasutatavaid hooneid või toetada külmadel perioodidel olemasolevat küttesüsteemi, vajad lisakütet, milleks sobib kõige paremini õhk-õhk soojuspump.

Kui vajad uuele eramule kogu küttelahendust või soovid senise küttelahenduse täies mahus välja vahetada, sobib pigem õhk-vesi või maasoojuspump. Viimased kaks võimaldavad ka tarbevett soojendada ja on ideaalne lahendus põhikütteseadmeks suurematesse majapidamistesse.

Kui palju on võimalik soojuspumba valimisega säästa?

Kui kasutad täna kodu soojendamiseks elektri- või õlikütet, võid maasoojuspumbaga elektrikuludelt säästa keskmiselt üle nelja korra, õhk-õhk soojuspumba ja õhk-vesi soojuspumbaga aga ligi 2-3 korda.


Image

Millised on soojuspumba eelised teiste küttesüsteemide ees?

Kui kütad oma kodu elektriliste puhurite või radiaatoritega, on soojuspump märgatavalt madalamate küttekulude ja pikema elueaga. Kui kasutad täna ahikütet, on soojuspump tuleohutum ja keskkonnasäästlikum variant: puudub vajadus küttematerjalide ladustamiseks ning küte on suitsu-, tahma ja tuhavaba.

Soojuspump sobib igasuguse suurusega eramule, kortermajale, paarismajale, nii büroohoonele kui ka tööstushoonele. Majasiseseks küttesüsteemiks võib olla nii põrandaküte kui radiaatorid ning soojuspumbaga on võimalik toota ka igapäevast tarbevett.

Kui kaua võtab aega soojuspumba paigaldamine?

Asjatundlikel tehnikutel võtab soojuspumba paigaldamine aega vaid ühe või kaks päeva.

Kui pikk on soojuspumba eluiga?

Õhk-õhk soojuspumba ja õhk-vesi soojuspumba eluiga küündib 15 aastani, kui seadet on korralikult hooldatud ja sihipäraselt kasutatud. Maasoojuspumba eluiga küündib lausa 25 aastani, kuna seade ise koos kompressoriga asub siseruumis.

Soovid lisanõu? Küsi pakkumist Eesti Energia pikajalise kogemusega müügiinseneridelt.