Blogi

Heida pilk arvutustele: kui suur on päikesepaneelidega saadav rahaline võit?

Kodu

Sügis on parim aeg päikeseelektrijaama planeerimise alustamiseks, sest sellisel juhul on päikesepark valmis kevadeks ning võimalus on osa saada pea kogu järgmise aasta päikeseelektri toodangust.

Paneelide tootlikkuse kõrgaeg jääb tavaliselt märtsi ning hilise augusti vahele. Parima toodanguga kuud on tavaliselt aprill ja mai, sest päike käib siis kõrgelt ning temperatuurid on jahedamad. Talviti liigub päike madalamalt ning seetõttu on ka tootlikkus väiksem, ent mitte päris olematu.


Image

Eesti Energia hajaenergia teenuste juht Ott Antsmaa räägib oma kogemusest, et järjest vähem otsustavad kliendid päikesepaneelide kasuks hetkeemotsioonide pinnalt ja järjest enam on tegu kaalutletud otsusega, mis tugineb põhjalikel arvutustel.

„Päikesepaneelid on mitmes mõttes kasulik investeering. Võrgust ostetava elektrienergia kogus väheneb ja sellega kaasnevad madalamad võrgutasud ning riiklikud maksud. Lisaks on võimalik teenida täiendavat tulu omatarbimisest üle jäänud ja võrku antud elektrienergia müügilt,“ selgitab Antsmaa.


Image

Poolele elektriarvele kriips peale

Antsmaa toob välja, et investeering päikesepaneelidesse ei ole täna kehvema tootlusega kui näiteks aktsiaturgude ajalooline keskmine.

„Kui ma vaatan keskmise eramaja katusele planeeritava päikesepargi maksumust, siis see on sageli väiksem kui selle maja ees seisva auto maksumus. Kusjuures päikeseelektrijaam toodab 25 aasta jooksul positiivset rahavoogu. Ma kahtlen sügavalt, kas sama printsiip maja ees seisva auto puhul kehtib,“ lisab Antsmaa.

Näiteks 15 000 kWh aastatarbimisega kodumajapidamine, mille katusele mahub 8 kW võimsuses päikesepaneele võidab säästetud ja võrku müüdud elektrienergialt orienteeruvalt 650 eurot aastas ehk poole oma senisest elektriarvest. Süsteemi eluea jooksul on rahaline võit seega üle 16 000 euro.


Image