Blogi

Valgustame teemat! Hämar töökeskkond võib põhjustada tööõnnetusi ning vähendada produktiivsust

Äri

Enamus meist veedab märkimisväärse osa oma ärkvelolekuajast töökohal ning see keskkond mõjutab olulisel määral ka meie enesetunnet ning töö teostamise kvaliteeti. Üks töökeskkonna tegur, millele sageli liiga vähe tähelepanu osutatakse, on valgustus.

Tavaliselt koosneb valgustus töökohal üldvalgustusest ehk lae- ja seinalampidest ning kohtvalgustusest ehk otseselt tööpinda valgustavast valgusest. Valguse intensiivsus peab sobima töö iseloomuga. Väikeste osakeste või komponentidega töö nõuab intensiivsemat valgustust ehk suuremat valgustihedust. Mastaapsemate tööde, nagu kauba laadimise või pakkimise puhul piisab ka väiksemast valgustihedusest.

Harva räägitakse sellest, et töökeskkonna valgustusel võib olla märkimisväärne mõju produktiivsusele. Õigesti valitud ning keskkonda sobiva valgustusega suudavad töötajad olla kiiremad, täpsemad, paremini keskendunud ning ka aktiivsemad ja rõõmsamad.

/-/doc/8457332/news/23.01/ladu.jpg

Kui tööruumis on hämar, siis kipub töötaja rohkem küüru vajuma, mistõttu tõmbab pingesse ka oma kaela ja kukla ning lahkub töölt sundasendist tingitud peavalu ning silmade väsimusega. Hea valgustus saab seega vähendada ka pingeasendiga kaasas käivaid sümptomeid. Lisaks kergematele tervisekaebustele esineb alavalgustatud tööstusettevõttes tavaliselt probleeme kvaliteediga ja toimub ka rohkem tööõnnetusi – kukkumisi ja komistamisi.

Töökohtade normaalse valgustiheduse tagamine on tööandja kohustus. Tekkiva valguse hulk väheneb valgusallika vananedes, kuludes ning määrdudes, mistõttu on väga oluline valgusallikaid hooldada ning ka vajadusel vahetada. Valgustustehnoloogiad on 5–10 aastaga muutunud oluliselt energiasäästlikumaks, keskkonnasõbralikumaks ja efektiivsemaks. LED-tehnoloogia on oluliselt vastupidavam ka temperatuurile ja vibratsioonile, mistõttu väheneb igakuine hooldus- ja energiakulu ning erinevate juhtimislahendused annavad võimaluse kasutada valgust paindlikumalt.

Eesti Energia pakub valgussüsteemide uuendamiseks valgustusteenust, mis võimaldab kliendil vahetada ajale jalgu jäänud ning energiakulukad valgusallikad säästlikumate vastu, sealhulgas tegemata ise ühtegi investeeringut. Valgustusteenuse sihtgrupiks on ärikliendid, kes kasutavad valgustust võimalikult palju kogu ööpäevast, näiteks tööstus-, lao-, logistikahooned, parkimismajad, kaubanduskeskused jne.