Uudised

Enefit Connecti ja Tallinna linna koostöös süttib taas Tallinna kõrgeim tänavavalgustusmast

Esmaspäeva, 15. mai õhtul vahemikus 22:30-23:30 süttib Tallinna linna sünnipäeval taas Tornidewälja Päike ehk Tallinna linna kõrgeim valgusmast.

Valgusmasti näol on tegemist 1934 aastal püstitatud 23-meetrise tänavavalgustusmastiga, mis püstitati Tornide väljaku pargi valgustamiseks. Valgusmast nimega Päike oli nelja valgustiga, mille lampide koguvõimsuseks oli 6000 vatti (W). Uue lahenduse puhul on kasutusel neli 100-vatise võimsusega kaasaegset valgustipõhise juhtimisega LED-valgustit.


Image

Enefit Connecti juhatuse liikme Ardi Ratassepa sõnul ei kaunista taastatud valgusmast vaid linnapilti vaid on ka hea näide säästlikust valgustuslahendusest. „Kaasaegsete valgustite paigaldamisest tulenev energiasääst ning nende hoolduskuludelt tulenev kokkuhoid on vähemalt 60-80%. Nii lahendame kaks probleemi korraga – hoiame valgustuse uuendamisega kokku nii elektri- kui ka hoolduskuludelt ja saavutame samal ajal ohutuma ja mugavama linnakeskkonna,“ selgitas Ratassepp.

Abilinnapea Vladimir Sveti sõnul jätkab Tallinn aktiivselt LED-tehnoloogial põhinevale tänavavalgustusele üleminekut, mis on keskkonnasäästlik ja aitab ka raha kokku hoida. „On tore, et ka ajalooline valgusmast sai uuenduse ja särab taas. Taoliste objektide abil väärtustame ajalugu ja näeme linna arengut oma silmaga,“ lisas Svet.

Valgusmasti külge on kinnitatud Tallinna tänavavalgustitele iseloomulikult ribistatud kandurid, milliseid paigaldati ka aastaid pärast II maailmasõda. Masti malmvalust sokliosa valmistati A.S Krulli tehases ning betoneeriti 3 m sügavusele maasse, teraspost toodi Saksamaalt. Valgus süttis mastis esmakordselt 30. novembril 1934.

Valgusmasti tippu paigaldatavad valgustid on disaininud Triinu Triibmann ja Diederik Kales. Enefit Connect ja Tallinna Linn tänavad kõiki koostööpartnereid Enersense AS, HN Steel OÜ, Kiili Betoon OÜ ja VLP OÜ, kelle abiga tänavavalgustusmast taas töökorda seati.