Blogi

Pane end valmis! KredEx avab taas toetuse päikesepaneelide ja akusalvesti paigaldamiseks

Otsides viise, kuidas hoida kokku elektrikuludelt ja kasvatada oma kinnisvara väärtust, on päikesepaneelid koos salvestuslahendusega parim valik. Lisaks tekkivale säästule pakub kodune päikesejaam võimalust toota 100% puhast energiat ja panustada seeläbi rohelisemasse tulevikku.


Image

Nii nagu iga investeeringu puhul, tuleb ka otsus päikesejaama rajamiseks hoolikalt läbi hinnata. Paneele on võimalik paigaldada, kui:

  • Elad eramajas, paarismajas või ridaelamus, millel on kasutusluba ja mis ei kuulu ehitis- või kultuurimälestisena muinsuskaitse alla.
  • Katusel on piisavalt vaba pinda ja seda ei varja kõrged puud. Paneelid võib paigaldada ka hoone lähedusse maapinnale.
  • Hoone elektrisüsteem on ohutu, katus on tugev ja ei vaja lähiajal renoveerimist.

Rääkides lahenduse maksumusest, kipub osa inimesi arvama, et päikeseenergia tootmine ja salvestamine on üleliia kallis. Projekti tegelik tasuvus sõltub sellest, kui oskuslikult on päikeseelektrijaam planeeritud ning palju omatoodangut tarbimispunktis kasutust leiab.

Teisisõnu, kui päikeseelektri tootmine on vastavuses elektrienergia tarbega ning investeeringu tasuvusaeg on sobiv, pole põhjust päikeseenergiat kalliks pidada. Lisaks aitavad olemasolevad toetused investeeringu koormust vähendada.

Enda kodule sobiva lahenduse koos hinna ja tingimustega saad välja arvutada meie päikesepaneelide kalkulaatori abil.

Mida võib Kredexi toetuselt tänavu oodata?

Päikesepaneelide ja salvesti paigaldamiseks on hea võimalus kasutada Kredexi peagi avanevat väikeelamute rekonstrueerimistoetust. Abiraha eesmärk on suurendada väikeelamute energiatõhusust ja paremat sisekliimat, vähendada energiakulusid ning soodustada taastuvenergia kasutuselevõttu.

Toetust on võimalik taotleda kuni 30% investeeringu maksumusest ehk maksimaalselt 20 000 €. Ülejäänud 70% omaosalusele pakume finantseerimise võimalust.

Kuigi hetkeseseisuga pole taotlusvoor avatud ja vastav määrus on veel kooskõlastamisel, võib uuelt toetusmeetmelt oodata järgmist:

  • Taotlemise lihtsustumine. Taotlemine peaks lihtsamaks muutuma tänu e-toetuse keskkonna kasutamisele ja standardiseeritud ühikuhindade loogika juurutamisele. (Allikas: [Postimees](https://majandus.postimees.ee/7830088/ullatus-majaomanikele-kredex-peatas-vaikeelamute-rekonstrueerimistoetuse))
  • Väljamaksete lihtsustumine. Töö teenusena tellimise eelis on selgem kontroll tööde kvaliteedi ning maksumuse üle, mis omakorda lihtsustab menetlusprotsessi. (Allikas: [Postimees](https://majandus.postimees.ee/7830088/ullatus-majaomanikele-kredex-peatas-vaikeelamute-rekonstrueerimistoetuse))
  • Salvestusvõimaluse soetamine toetuse abita tehtud päikesejaamadele. Kui praeguste reeglite järgi saab Kredexi rekonstrueerimistoetusega osta salvestusvõimaluse ainult sama toetusega tehtud päikesepargile, siis uues taotlusvoorus lisandub see võimalus ka toetuse abita tehtud päikesejaamadele. (Allikas: [ERR](https://www.err.ee/1609011359/tulevikus-saab-kredexi-toetusega-vaikeelamutele-akuparke-osta))
  • Tööde jaoks on aega 12 kuud. Aeg hakkab toetuse saamise puhul olulist rolli mängima, sest kõik tööd, mille jaoks raha küsitakse, peavad tehtud olema hiljemalt aasta pärast taotluse rahuldamist. (Allikas: [ERR](https://www.err.ee/1609244838/28-miljoni-eurone-vaikeelamute-remondimeede-voib-avaneda-aprillis))

Kliimaministeeriumi info kohaselt peaks toetuse taotlemisvoor avanema tänavu aprillis ning on suunatud eraisikutele ja peredele.

Juhul, kui sul on tekkinud mõni energiaalane küsimus või soovid pidada nõu, registreeri ennast tasuta konsultatsioonile. Üheskoos leiame sulle ja sinu kodule parima lahenduse.

Registreerin konsultatsioonile