Blogi

Mähma küla elanikud loodavad nutikale tänavavalgustusele

Sääst

Mähma küla elanikud on juba pikalt tänavavalgustusest unistanud. Eelkõige on valgustust vaja, et tagada jalakäijate ohutu liiklemine pimedal ajal. Enefit Connect sõitis Mähmasse kohale, et tutvustada tarka tänavavalgustuse lahendust, mis toob kasu nii külaelanikele kui kohalikule omavalitsusele.

Praegune olukord Mähmas on pannud elanikud muretsema. „Külas puudub sõidutee alal igasugune tänavavalgustus. Osaliselt on Kase teel elanikud oma hoovi paigaldanud välisvalgustuse, mis kumab hämaralt ka tee alale ainult selles piirkonnas,“ selgitab Mähma küla elanik Timo Tiik. Kuna sõiduteed kasutavad lisaks jalakäijatele jalgratturid ja tõukeratastega sõitvad lapsed, on oht hämaral ajal õnnetusse sattuda suur.


Image

Enefit Connecti lahenduse kohaselt paigaldataks mastidele kaasaegsed LED valgustid koos nutika juhtimissüsteemiga. See tähendab, et ajal, mil inimesi liigub külateedel vähem, saab tänavavalgusteid kaugjuhtimissüsteemi abil hämardada või täielikult kustutada.

Külaelanikud said pakutava lahenduse osas kohaliku omavalitsuse korraldatud koosolekul samuti kaasa rääkida. Näiteks arutati üheskoos valgustite paiknevuse üle. „Arvan, et tulemus saab hea ning samas ka säästlik, mis võimaldab valgust teatud aegadel hämardada ning öösel kustutada. Tänavavalgustus on eelkõige kasulik elanikele, kes pimedal ajal külas liiguvad ning ka turvatunde tekkimisele,“ ütles Timo.

Lisaks energiatarbimise vähendamisele pakuvad targad lahendused reaalajas rikkeinfot, olles nii jätkusuutlik lahendus ka kohaliku omavalitsuse jaoks. Timo sõnul on elanikud ühisel seisukohal, et valgustid ei pea terve pimeda aja töötama – piisab sellest, kui külateed on valgustatud õhtustel ja varahommikustel aegadel.

„Riketest teavitamise süsteem on eeskätt kasuks kohalikule omavalitsusele, kes valgustuse eest igakuiselt tasub. Samas on mugavuse aspekt ka elanike jaoks täiesti olemas, kuna nüüd ei pea rikke korral elanik omavalitsust teavitama, vaid sellega tegeleb teenusepakkuja,“ lisas Timo.

Külaelanikud on uue tänavavalgustuse jaoks valmis ning loodavad, et lahendus jõuab Mähma külasse käesoleva aasta sügiseks.