Uudised

Auvere elektrijaam kvalifitseerus Euroopa manuaalse sagedusreservi pakkujaks

Juulis toimunud katsete tulemusel kinnitas Elering, et Auvere elektrijaam vastab manuaalse sageduse taastamise reservi (mFRR) pakkujana Euroopa sagedusjuhtimise platvormi MARI (Manually Activated Reserves Initiative) nõuetele.

Kvalifitseerumise tulemusena jätkab Auvere manuaalse sageduse taastamise reservi pakkumist pärast MARI mFRR turu avanemist ja uute nõuete rakendumist oktoobris 2024. Jaamaga saab pakkuda mFRR turule kuni 50 MW üles- ja allareguleerimise võimsust.

Enefit Poweri juhatuse liikme Aleksandr Jefremovi sõnul on Narva elektrijaamadel elektrivõrgu desünkroniseerimise korral oluline roll kanda, kuivõrd Enefit Poweri tootmisvõimsused moodustavad 85% Eesti juhitavatest tootmisvõimsustest. „Varem on Enefit Power manuaalse sageduse taastamise reservi pakkunud seni kehtinud nõuete alusel. Samuti oleme läbi Estlink1 kaabli osutanud süsteemiteenuseid Soome võrguettevõttele Fingrid. Meil on hea meel, et saame ka edaspidi oma kogemuste ja tootmisvaradega kohalikku energiasüsteemi toetada,“ sõnas Jefremov.

Eesti Energia on varem osalenud Baltikumi ja Soome elektrisüsteemi reguleerimisvõimsuste turul erinevate tootmisvaradega. Nii Enefit Poweri elektrijaamad kui Enefit Greeni tuulepargid on ühendatud Eleringi süsteemidega, et pakkuda kiiresti reageerivaid energiareserve, mis toetavad energiajulgeoleku ja varustuskindluse tagamist. Osalemine Soome süsteemiteenuste turul on aidanud valmistuda ka Eesti ühendamiseks Mandri-Euroopa elektrivõrguga.

Eesti ühendab end 2025. aasta veebruarist Venemaa elektrisüsteemist Mandri-Euroopa elektrisüsteemi. See toob kaasa vajaduse paindlike ja kiiresti reageerivate reservide järele, mida oleks võimalik digitaalsete lahenduste abil reaalajas aktiveerida. Samuti kasvatab üleminek rohelisele energiasüsteemile nõudlust reguleerimisreservide järele.

Pärast Mandri-Euroopa sagedusalaga ühinemist kasutatakse sageduse juhtimiseks üleeuroopalisi digitaalseid turuplatvorme MARI ja PICASSO, mis on suunatud vastavalt manuaalse sageduse taastamise reservi (mFRR) ja automaatse sageduse taastamise reservi (aFRR) energiapakkumiste opereerimiseks. Eleringi poolt läbi viidud tehnilised eelkvalifitseerimised on eelduseks Euroopa energiaplatvormide MARI ja PICASSO turgudel osalemiseks.