Uudised

Enefiti kiire interneti võrguga saab maapiirkondades liituda iga viies majapidamine

Enefit rajab uue põlvkonna valguskaablivõrku, mis toob täna ligi 80 000 majapidamisele ülikiire interneti- ja teleteenuse valmiduse. Neist pooled on ehitatud riikliku toetusmeetme abil, mis vältas viis aastat ning sai eduka punkti eelmise aasta lõpus. Väljaspool Tallinna ja Tartut saab ülikiire internetiga liituda iga viies majapidamine.

„Enefiti südameasi on viia klientideni mugavad ja kasulikud lahendused. Kiire internetiühendus võimaldab jälgida ja juhtida muu hulgas nutika kodu lahendusi: elektriauto laadimist, soojuspumpa ja ka päikeseelektrijaama,“ sõnas Enefiti juhatuse esimees Kelli Toss-Kaasik . „Meie paigaldatud operaatorineutraalne võrk tagab liitunutele ülikiire internetiühenduse ning kindlustunde tulevikuks. Igal ajal on võimalik valida oma vajadustele ja rahakotile sobiv tele- ja internetiteenuse pakkuja ning soovi korral ka pakkujat vahetada,“ lisas ta.

Lisaks toetusmeetmes sisalduvatele aadressidele lõi Enefit täiendava investeeringuga liitumisvõimalused mitmetele naabrusse jäävatele aadressidele, mis ei olnud toetuse saajate nimekirjas. Kokku sai nõnda liitumisvõimaluse ligi 67 000 majapidamist. Ehitatud sidetrasside kogupikkus on ligikaudu 2000 kilomeetrit.

Enefiti sidelahenduste üksuse juhi Margus Malvi sõnul kestis võrgu väljaehitamise projekt viis aastat ning lõpuspurt kujunes eelmise aasta novembris pingeliseks. Raskustest hoolimata täitis Enefit riigile antud lubaduse. „Lisaks kõike mõjutanud koroonalainetele tekitasid ehitamises viivitusi ka oodatust pikemad kooskõlastusprotsessid ning pool aastat väldanud teadmine, et riigi toetusmeede võidakse peatada ,“ sõnas Malv. „Projektimeeskonna pühendumine ning tähtaegadest kinnipidamine tõestavad, et oleme usaldusväärsed koostööpartnerid ning loodan, et saame seda uuesti näidata ka järgmiste toetusmeetmete hangetel osalemisel.“

Malvi sõnul töö jätkub, et veelgi rohkemate kodudeni jõuda. „Sel aastal on plaanis avada liitumisvõimalus täiendavalt 4000 aadressile,“ sõnas Malv. Enefit arendab kiire interneti võrku enamjaolt maapiirkondades, kuhu sideteenuse pakkujad oma võrgu arendamisel ei jõua.


Image

Ehitatud võrk on operaatorineutraalne, mis tähendab, et iga kodu saab endale ise valida sobivaima tele- ja internetiteenuse pakkuja. Ühenduse kiirus sõltub valitud teenusepakkuja hinnapaketist ja ulatub täna kuni 1 Gbps. Enefiti võrk võimaldab tehniliselt kiirusi ka üle 10 Gbps. Lisaks on kasutatav valguskaabel väga energiasäästlik ja seega sobiv kaaslane roheteekonnal. Võrreldes mobiilsidega vajab valguskaabli kaudu andmete edastamine tuhandeid kordi vähem energiat. Tänaseks on liitunud kiire internet võrguga üle 20 000 kliendi.

Enefit on Eesti Energia tütarettevõte, mis pakub alates 1. jaanuarist 2024 seniseid Eesti Energia energiatooteid ja -teenuseid: Elektrit ja gaasi, päikese- ja salvestuslahendusi, Enefit Volti koduseid ja avalikke elektriautode laadimislahendusi, kindlustust, kiire interneti valmidust, elektritöid ning küttelahendusi. Kõik senised Eesti Energia kliendid on alates 2024. aastast Enefiti kliendid.