Uudised

Enefit viib energia päikesepaneelidest otse magusavabrikusse

Enefit sõlmis Poolas kolmepoolse lepingu Better Energy päikesepargi ning Toms šokolaadivabrikuga, et tarnida roheenergia päikesepargist otse tootmistehasesse. Selline mudel kindlustab roheenergia tootjale rahavoo tulevikuks ja aitab tarbijal ellu viia oma ESG strateegiat ning otseselt vähendada oma süsinikujalajälge.


Image

Tavapärane elektriostuprotsess näeb ette, et elektrimüüja ostab vajamineva elektrikoguse energiaturgudelt kokku ning müüb selle edasi klientidele – protsessis on oluliselt rohkem personaliseerimata osapooli, kui hiljuti sõlmitud lepingus. Kolmepoolne elektriostuleping toob nime ja näoga kokku elektritootja, müüja ning -tarbija, kes üksteist tunnevad. Koostöömudeli kohaselt müüb Enefit Better Energy päikesejaamades toodetud rohelise energia otse šokolaadi ja kondiitritooteid valmistavale ettevõttele.

Enefiti energiatoodete juhi Sander Randveri sõnul liidab Enefit puhast energiat tootva energiapargi suurtarbijaga, kes soovib osta taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit otse tootjalt ilma turuvahenduseta. „Enefit viib Toms Group’ile Better Energy päikesepargis toodetud energia ning tarnib täiendavaid energiakoguseid, mis on vajalikud Nowa Sólis ja Lesznos asuvate tootmisrajatiste opereerimiseks. Turukomponendi puudumine võimaldab Enefitil ja Better Energyl pakkuda madalamat ja paindlikumat elektrihinda,“ lisas ta.

Ettevõtetevahelise koostöö eesmärk on edendada üleminekut taastuvatele energiaallikatele. „See on esimene taoline kolmepoolne äridevaheline elektrileping (cPPA) Enefiti portfellis, kuid meil on soov ja valmisolek taolist ärimudelit ka Baltikumis arendada,“ sõnas Randver. „See on oluline samm turu ümberkujundamisel, mis on suunatud suurtele tööstustarbijatele ning keskmise suurusega ja väikestele ettevõtetele.“

Better Energy ja Toms Group kuulutasid omavahelise elektri ostu-müügilepingu hanke välja 2023. aasta veebruaris. Enefit valiti selle elektri tarnijaks 2024. aastal.

Enefit on Eesti Energia tütarettevõte, mis pakub alates 1. jaanuarist 2024 seniseid Eesti Energia energiatooteid ja teenuseid: Elektrit ja gaasi, päikese ja salvestuslahendusi, Enefit Volti koduseid ja avalikke elektriautode laadimislahendusi, kindlustust, kiire interneti valmidust, elektritöid ning küttelahendusi. Kõik senised Eesti Energia kliendid on alates 2024. aastast Enefiti kliendid.