Uudised

Eesti Energia käivitas ettevalmistused plastikeemia tehase ehitamiseks

Eesti Energia astus keemiatööstuse arendamisel järgmise olulise sammu, käivitades esimese Auveresse rajatava plastikeemia tehase põhiprojekteerimise, mille viivad läbi valdkonna rahvusvahelised suurnimed Technip Energies ja Honeywell.


Image

Eesti Energia plaanib Ida-Virumaale rajada ringmajandusel põhineva keemiatööstuskompleksi, mille toodang oleks tooraineks rahvusvahelistele plastitööstustele.

Eesti Energia juhatuse liikme Andres Vainola sõnul tagab valitud suund sujuva ning keskkonnaeesmärkidega sammu pidava ülemineku põlevkivipõhiselt energiatootmiselt nutikale ja suuremat väärtust loovale väheste heitmetega keemiatööstusele.

„Üleminek keemiatööstusele ja ringmajanduslike lahenduste juurutamine tähendab Eesti kontekstis täiesti uue tööstusharu loomist, mis laob vundamendi meie pikaajalisele konkurentsivõimele ja aitab leida lahendusi süsinikuneutraalsuseni jõudmiseks,“ ütles Vainola. „Maailma nõudlus naftal põhinevate plastikeemia toodete järele kasvab järgmistel kümnenditel hoogsalt ja samal ajal suureneb vajadus neid tooteid elukaare lõpus ringlusse võtta. Meie eesmärk on luua ringmajanduslik protsess, kus plastijäätmed töödeldakse Enefit pürolüüsitehnoloogia ja järeltöötlemise käigus plastikeemiatööstuse jaoks vajalikuks tooraineks, mida kasutatakse näiteks polüetüleeni tootmiseks.“

Projekteeritav tehas võimaldaks plastikeemiaks väärindada kogu tekkiva kergema pürolüüsiõli, mida praegu turustatakse bensiinina, ning osa uttegaasi. Nii ei paisku süsinik toote kasutamisel atmosfääri, vaid suletakse toodetesse. Kavandatav tehas loob võimaluse arendada Eestisse ka vesinikutootmine, sest õli väärindamiseks keemiatooteks on vesinik oluline tooraine.

Järk-järgult arendatava keemiatööstuse tulevastes etappides plaanib Eesti Energia ümber töödelda ka ülejäänud pürolüüsiprotsessis tekkivad tooted ning püüda kinni tootmisel tekkiva süsinikdioksiidi, mida saab samuti väärindada keemiatooteks. Paralleelselt nende arendustega suureneks ka vajadus toota vesinikku.

„Maailm otsib üha pingsamalt lahendusi kasvava hulga plastijäätmete keemiliseks ümbertöötlemiseks, sest kuigi ka mehaanilisel ringlussevõtul tehakse suuri edusamme, ei ole valdavat osa plastijäätmeid sel moel siiski võimalik taaskasutusse võtta. Enefiti pürolüüsitehnoloogia kasutamine keemilise ümbertöötlemise lahendusena ja ringmajanduslik lähenemine kogu protsessile on tekitanud huvi meie tulevikutoodete vastu rahvusvahelisel tasandil,“ lisas Vainola.

Väärindamistehase kompleksi põhiprojekteerimise viib läbi Technip ja tehnoloogilise põhiprojekteerimise Honeywell UOP.

Honeywell on planeeritava tehase tehnoloogialitsentsi andja ja vesiniktöötluse protsessi projekteerija, mis tagab, et lõpptoode vastab rahvustavahelistele kvaliteedistandartidele.

Honeywell UOP vesiniktöötluse tehnoloogiad (UnicrackingTM ja UnionfiningTM) on kasutusel olnud juba rohkem kui 50 aastat. Aja jooksul on tehnoloogiad olnud pidevas arengus, kus täiustatud on nii kasutatavaid katalüsaatoreid kui ka reaktorite ja muude sõlmede disaini.

Lisaks on täiustatud seadmete jätkusuutlikkust parandades nende energiakasutust ning töötatud välja lahendused, mis võimaldavad kasutada 100% fossiilse toorme kõrval ka segu fossiilsest ja alternatiivsetest allikatest pärit tooret.

"Investeerides sellisesse tehnoloogiasse, viib Eesti Energia ellu põhimõttelise muutuse, mis on kooskõlas nende pikaajalise strateegiaga ja liigub energiatööstusest üle ringmajandusel põhinevale plastikeemia lähteainete turule," ütles Honeywell UOP Refining & Petrochemical Technologies'i asepresident ja tegevjuht Kelly D. Seibert .

Technip Energies on insener-tehniline partner, kes valiti välja 2023. aastal toimunud rahvusvahelise hanke käigus. Technip Energies vastutab tehase taristu ja tsiviilprojekteerimise eest ning hoolitseb, et väärindamistehas saaks integreeritud ülejäänud keemiatööstuse kompleksi. Technip Energies on üks maailma juhtivaid projekteerimis- ja tehnoloogiaettevõtteid, kellel on üle 65-aastane kogemus suurprojektide elluviimisel kogu maailmas.

Technip Energies'i jätkusuutlike kütuste, kemikaalide ja ringmajanduse valdkonna asepresident Bhaskar Patel : "Eesti Energia astub olulise sammu oma üleminekul ringmajandusele põhinevaks keemiatööstuseks. Me panustame oma suuremahulise ekspertiisiga täisintegreeritud projektides nii rafineerimise, naftakeemia kui ka polümeeride valdkonnast kasutades samal ajal ringmajanduse põhimõtteid. Olles juhtiv tegija energiamuundamise valdkonnas, toetame integreeritud projektide, toodete ja teenuste kaudu Eesti Energia üleminekut keemiatööstusele.“

Kava järgi 2025. aastal lõppeva projekteerimise käigus täpsustub tehase maksumus ja olulised parameetrid. Investeerimisotsuseni on kavas jõuda 2026. aastal ja positiivse otsuse korral hakkaks tehas toodangut andma 2030. aasta alguses.

Paralleelselt jätkab Eesti Energia teiste keemiatööstusega seotud arendustega, mille seas on süsinikdioksiidi püüdmine ja ümbertöötlemine keemiatööstuse tooraineks.