Uudised

Eesti Energia sai mainekal rahvusvahelisel konkursil aasta jätkusuutliku laenutehingu auhinna

Eesti Energia veebruaris sõlmitud 600 miljoni eurone sündikaatlaen pälvis regiooni suurimal ja mainekaimal investeerimisalasel konkursil aasta ESG laenutehingu tiitli.

Global Finance and Credit Media Group võlakirjade ja laenude auhindadega tunnustatakse kõige uuenduslikumaid ja teedrajavamaid tehinguid riikide, ettevõtete ja finantsasutuste vahel.

Eesti Energia treasury ja finantsriskijuhi Danel Freibergi sõnul näitas kõrgetasemeline tunnustus, et pangad ja fondid märkavad Eesti Energia vastutust keskkonna ja ühiskonna eest.

“Meie eesmärk on olla roheteekonna eestvedaja. Rahvusvahelise tunnustus näitab, et finantssektori suured tegijad peavad meie strateegiat ambitsioonikaks, aga realistlikuks,” ütles Freiberg. “Täname veelkord kõiki osapooli, kes aitasid tehingu ette valmistada ja ellu viia.”

Eesti Energia allkirjastas 15. veebruaril 2023 sündikaatlaenu lepingu summas 600 miljonit eurot. Sõlmitud laenuleping on seotud ESG ehk vastutustundlikkuse ja jätkusuutlikkuse kriteeriumite täitmisega. Laenuga refinantseeriti ettevõtte võlakiri ja jätkatakse investeeringutega kliendilahendustesse, et kliendid saaksid oma energiakasutust targemalt juhtida ja enda keskkonnajälge vähendada. Samuti rahastatakse laenuga mikrotootjate liitumisvõimaluste kasvu elektrivõrgus ning ringmajandusel põhineva keemiatööstuse arendamist.

Laenutehingu aitasid ette valmistada ja ellu viia Ellex Raidla, Clifford Chance, Sorainen, Dentons ja ISS Corporate Solutions, TMF Group. Sündikaadis osales kümme finantsinstitutsiooni ja selle juhtiv finantseerija oli Deutsche Bank.

Eesti Energia strateegia on muuta kontserni elektritootmine süsinikuvabaks ja liikuda Ida-Virumaal jätkusuutliku ringmajandusel põhineva ning süsinikku väärindava keemiatööstuse poole. Taastuvenergia tootmisvõimsuse kasvatamiseks on Eesti Energia grupi taastuvenergia ettevõte Enefit Green võtnud sihiks kasvatada 2026. aastaks taastuvelektri toodangut neli korda 4,5 teravatt-tunnini. Selleks kaasab börsil noteeritud ettevõte raha eraldiseisvalt. Kogu Eesti Energia tootmine on süsinikuvaba 2045. aastal.

GFC Media Group Bonds, Loans & ESG Capital Markets CEE, CIS & Turkey Awards on regiooni suurim ja mainekaim investeerimisalane konverents, mille raames tunnustatakse nii valitsusasutuste kui ka ettevõtete ja finantsinstitutsioonide aasta kõige uuenduslikumaid ja murrangulisemaid tehinguid. Põhjalik valikuprotsess hõlmab tehingu suuruse, kestuse, struktuuri ja jaotuse uurimist, laenuvõtja taustauuringut. Lisapunkte saavad tehingud, mille puhul suudetakse näidata kvaliteetset elluviimist, ligipääsu uutele likviidsusallikatele, uuenduslikku struktureerimist ja uute turgude avamist.

Eesti Energia on rahvusvaheline energiaettevõte, mille koduturgudeks on Baltimaad, Soome ja Poola. Kontsern tegeleb nii energiatootmise kui müügiga ning klientidele kasulike ja mugavate energialahenduste pakkumisega. Kontserni eesmärk on saavutada süsinikuneutraalsus kogu kontserni tootmises aastaks 2045. Väljaspool Eestit tegutseb kontsern kaubamärgi Enefit nime all.