Uudised

Betolar alustab Eesti Energia elektrijaama lendtuha kui tööstusliku kõrvalsaaduse kasutuselevõtu uuringut

Soome materjalitööstuse ettevõte Betolar alustab koostöös Eesti Energiaga kõrvalsaaduse uuringut, et uurida põlevkivi põletamisel tekkiva tuha kasutamist sideainena betoonis. See võimaldaks asendada tsemendi kasutamist betooni tootmisel kas osaliselt või täielikult. Tsement on kogu maailmas üks suurimaid CO2 heite allikaid.


Image
Fotograaf: Maija Savolainen

„Põlevkivituhka kasutatakse juba praegu pinnase stabiliseerimisel tsemendi asendajana. Meie uurimistöö eesmärk on leida kõrvalsaadustele kõrgema lisandväärtusega tööstuslikku rakendust. Meie patenteeritud lahendused parandavad nii kõrvalsaadusi tootva kaevandustööstuse kui ka neid kasutava ehitustööstuse väärtusahela jätkusuutlikkust ja kasumlikkust,“ ütleb Betolari kommertsdirektor Ville Voipio .

Eesti Energia on Baltimaade juhtiv energiateenuste pakkuja ja regiooni suurim tuuleenergia tootja. Ettevõtte vedelkütuste tootmine põlevkivist asendub järk-järgult ringmajandusel põhineva kemikaalide tootmisega. Üks praegustest väljakutsetest on leida lahendus erinevate tootmisprotsesside käigus tekkivale põlevkivituhale. Igal aastal tekib energiatootmise kõrvalsaadusena miljon tonni tuhka, mis on kuhjatud Narvas Kirde-Eestis asuvatesse tuhamägedesse.

„Meie ringmajandusel põhinev keemiatööstus saab olema peaaegu täielikult jäätmevaba, sest iga etapi kõrvalsaadus on järgmise toote tooraine. Näeme tuhas ehitustööstuse jaoks suurt väärtust. Eesti Energia ja Betolari koostöö eesmärk on leida täiendavaid rakendusi betoonitööstusele. Uued kasutusviisid toetavad meie tegevuse jätkusuutliku arengu eesmärke,“ ütleb Eesti Energia projektidirektor Veljo Aleksandrov .

Ülesanne toetab Betolari eelmisel kevadel uuendatud strateegiat, mis keskendub alternatiivsete kõrvalsaaduste tuvastamisele ja arendamisele, et rahuldada ehitus- ja kaevandustööstuses uute lahenduste leidmise vajadust. Sügisel teatas Betolar kaevandustööstuse kõrvalsaaduste majandusliku kasutamise uurimisprojekt Tais.

Koostöös Soome tööstus- ja tehnoloogiaettevõtte Metsoga saab Betolar pakkuda kõrvalsaaduste alaseid ekspertteadmisi klientidele, kes kasutavad Metso liitiumprotsesse. Lisaks toetab Business Finland aastatel 2024–2026 Betolari kõrvalsaaduste kasutamise uuringuid 2,7 miljoni euro suuruse toetusega.

„Uued tellimustööd toovad esile tungiva vajaduse uute, ringluspõhiste ja vähese süsinikdioksiidiheitega lahenduste järele ehitus- ja mäetööstuses. Nüüd näeme, et surve jätkusuutlikule kaevandus- ja ehitustööstusele suurendab nõudlust meie patenteeritud ja kommertskasutuses olevate lahenduste järele. Kõrvalsaadusi, mis praegu lähevad jäätmeteks, saab muuta kaubanduslikult väärtuslikuks tooraineks ja seega vähendada kaevandustööstuse jäätmekoormust,“ ütleb Voipio.