Uudised

„Lae end“ programmi füüsikaõpetajad pandi Rakett69 ülesannetega proovile

Neljapäeval, 14. detsembril jõudis haridusprogrammi „Lae end“ teise hooaja viimane koolituspäev eduka lõpuni, kui programmi läbinud füüsikaõpetajad lahendasid noorte teadussaate Rakett69 ülesandeid. Väljakutsetest tulvil päev pani õpetajate oskused ja teadmised proovile, kui lahendused tuli leida põnevate ja praktiliste katsete abil.


Image

  1. aastal nomineeriti teist aastat toimuvasse programmi 126 õpetajat, kes moodustavad ligi kolmandiku kogu Eesti füüsikaõpetajatest. Neist 42 õpetajat kandideeris programmi, kellest osalema pääses komisjoni valikul 10 õpetajat.

Vändra Gümnaasiumi füüsikaõpetaja Merit Eieri sõnul aitas programmi praktiline õpe ning „Lae end” programmi loonud ettevõtete külastused leida uusi võimalusi, kuidas füüsikaõpetus põnevamaks ja elulisemaks muuta. Vähemalt sama oluline on tema sõnul ka teiste füüsikaõpetajatega kogemuste ja emotsioonide vahetamine. „Programm andis taas tunnistust, et Eestis on hulganisti erakordselt suurepäraseid õpetajaid. Lisaks õpiprogrammile andis teiste õpetajatega kohtumine inspiratsiooni, et sütitada sama kirg füüsika vastu ka meie õpilastes.“

Programmi teise hooaja jooksul keskenduti peamiselt õpetamise meetoditele ja parimate praktikate jagamisele, lisandusid kooli ja ettevõtete külastused ja kodutööd. Osalejad said koolidesse tasuta Praktikali mehaanika praktilised õppekomplektid ja läbisid koolitusi. Õpetajatele pakuti mentorlust, enesearengut ja kogukonna tuge.

Programm on tänavu saavutanud muljetavaldavaid tulemusi: „Lae end" kahe hooaja raames toodeti kokku 46 Videoõpsi õppevideot, mis katavad kõik põhikooli füüsikakursuste teemad. Hetkel on avalikustatud 28 videot, mida on vaadatud üle 35 000 korra. Praktikali õppevahendid on kahe aasta jooksul jõudnud 140 erinevasse kooli ja 8600 põhikooliõpilaseni.

„Lae end“ programmi käivitasid 2022. aastal ABB, Eesti Energia, Fermi Energia, LHV, Nordecon ja Metrosert, et esile tuua ja tunnustada inspireerivaimad õpetajad ning viia oskused igasse Eesti põhiklassi füüsikatundi. Programmi lõpetamisel tunnustati õpetajaid rahalise brutopreemiaga õpetaja keskmise palga ulatuses.

„Kuigi ligi pooltes põhikoolides täna füüsikaõpetaja puudub, on meil koole, kus on väga inspireerivad füüsikaõpetajad. Oluline on need inimesed üles leida ning kokku tuua. Nii saame parima füüsika õppepraktika teha kättesaadavaks kõikidele põhikooli õpilastele,“ selgitas Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo . „Kuna eriala haridusega noori ning tööturule sisenevaid spetsialiste on puudu ka teistel aladel, siis plaanime programmiga jätkata ka 2024. aastal ning laiendada tegevust ka keemiaõpetajate suunal.“

Programmi eestvedajad on pöördunud ka teiste ettevõtete poole, kes sooviksid panustada inseneride või keemikute puuduse lahendamisse, ja kutsuvad liituma programmi toetajaskonnaga, et ühiselt panustada erialaspetsialistide järelkasvu.

Füüsikaõpetajatele suunatud programmis osalesid 2023. aastal õpetajad Anton Leppik Tallinna Vaba Waldorfkoolist, Aune Nigol Tallinna Inglise Kolledžist ja Laagri Koolist, Kairit Loodus Jüri Gümnaasiumist, Kateryna Huseva Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasiumist, Lauri Kõlamets Tartu Raatuse Koolist, Merit Baranin Tallinna 32. Keskkoolist, Merit Eier Vändra Gümnaasiumist, Pille Mänd Uhtna Põhikoolist, Hele-Riin Kutsar Kilingi-Nõmme Gümnaasiumist ja Julia Tsõgankova Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumist.

Programmi edukale teisele hooajale andsid olulise panuse koostööpartnerid: Eesti Füüsika Selts, Videoõps ja Praktikal .

Lae end programmi kohta loe rohkem siit: www.laeend.ee/fyysika.

Videoõpsi videod on kättesaadavad youtube's, kust nii õpetajad kui ka õpilased leiavad täiendavaid materjale, et muuta füüsikaõpetus ja -õppimine veelgi põnevamaks!

FOTOD viimaselt koolituspäevalt Rakett69 teadusstuudiost: flic.kr/s/aHBqjB6XieAllikas: Eesti Energia