Uudised

Eesti Energia sõlmis vanarehvide ümbertöötlemiseks koostöölepingu Rootsi tootjavastutusorganisatsiooniga

Eesti Energia sõlmis pikaajalise tarnelepingu Rootsi rehviringlust korraldava organisatsiooniga, mis võimaldab sel suvel käivitada vanarehvide tööstuslikus mahus ümbertöötlemise ja sellega anda panus piirkonna keskkonnaprobleemide vähendamisse.

Eesti Energia liigub samm-sammult vedelkütuste tootmiselt ringmajandusel põhineva süsinikuneutraalse keemiatööstuse suunas. Kontseptsiooni oluline osa on teiste valdkondade raskesti ringlussevõetavate jäätmete ümbertöötlemine Enefiti pürolüüsitehastes.

Rootsi tootjavastutusorganisatsioon Swedish Tyre Recycling AB tarnib Enefiti tehastele aastas 20 000 tonni purustatud vanarehve, mis moodustab veerandi Rootsis tekkivast vanarehvide hulgast. Tehastel on võimekus ümber töödelda ka kõik Eestis, Lätis ja Leedus tekkivad vanarehvid, mida on kokku ligi 55 000 tuhat tonni aastas.

Eesti Energia juhatuse liikme Raine Pajo sõnul tekib vanarehvide ümbertöötlemisel pürolüüsi teel vähem süsinikdioksiidi kui nende põletamisel. „Vanarehvide ümbertöötlemine on oluline samm Eesti Energia teekonnal ringmajandusel põhineva süsinikuneutraalse keemiatööstuse suunas, sest muudame põlevkivi kasutamise arvel kasulikuks tooteks teiste valdkondade jäätmed,“ märkis Pajo. „Pikemas perspektiivis on meie eesmärk leida lahendused, kuidas meie olemasolevat tehnoloogiat kasutades ringlusse võtta ka jäätmeplastid ning asendada vedelkütuste tootmine keemiatööstuse tooraine tootmisega.“

Esimene laevatäis Rootsis purustatud vanarehvidega jõuab Enefit Powerisse sel suvel. Rootsi rehvide taaskasutusühingu projektijuhi Andres Färnlöfi sõnul jagab ühing Eesti Energiaga ühist tulevikuvaadet: „Meil on hea meel alustada Eesti Energiale rehvihakke tarnetega, et vanarehvid saaksid pürolüüsi teel ümber töödeldud. Jagame Eesti Energiaga palju ühiseid seisukohti jätkusuutlikkuse küsimustes ja loodame, et sellest kasvab pikaaegne ja tulemuslik koostöö.“

Eesti Energia on juba praegu konsultatsioonides rahvusvaheliste keemiaettevõtetega, kes on väljendanud huvi ringmajanduse põhimõtetel toodetud kemikaali vastu.

Üleminek ringmajandusel põhinevale süsinikuneutraalsele keemiatööstusele võimaldab säilitada Ida-Virumaal hea palgaga töökohad, luua eeldused uute tööstusharude tekkeks ning Eesti maksu- ja eksporditulu kasvuks.