Uudised

Eesti Energia kuulutab välja ideekonkursi kliendi- ja võrguteenuste arendamiseks

Eesti Energia kuulutab esmakordselt välja rahvusvahelise konkursi Enefit Idea Hub – The Pitch, et kaasata ülikoole, iduettevõtteid ja ka oma töötajaid uute ideede kogumiseks. Ideid oodatakse kahes valdkonnas – nutikad kliendilahendused ja tark võrk. Konkursi auhinnafond on 30 000 eurot.

“Klientide ootused energiaettevõtetele on muutumas. Kliendid soovivad üha enam oma energiatarbimise juures kaasa rääkida ning ka ise energiat toota. See ei ole muudatus, mis toimub kusagil mujal. See toimub siin samas, meie koduõuel. Ka Eesti Energia klientide eelistustest ja päringutest näeme, et ootuste tase on tõusmas. Ideekonkursi raames ongi meie eesmärk vaadata koostööpartneritega tulevikku ja leida uusi lahendusi, mille läbi saaksid kliendid energiat targemalt ja efektiivsemalt kasutada,” ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter .

“Usume, et Eesti on ideaalne riik, kus taolisi energiavaldkonna ideekonkursse läbi viia. Oleme olnud energiamaailmas üheks teerajajaks sajaprotsendilise nutiarvestitega kaetuse poolest. Eestimaalased on altid proovima ja kasutama erinevaid e-lahendusi ning läbi keskse andmelao on elektri tarbimise ja tootmise andmed 100% läbipaistvad ning kõigile võrdsetel tingimustel ligipääsetavad,” lisas Sutter.

Konkursile on näiteks oodatud ideed sellest, kuidas leida parim viis päikese- ja tuuleenergia salvestamiseks. Kogu maailm liigub järjest enam taastuva energiatootmise suunas, kuid häid lahendusi, kuidas muuta energiatootmine sõltumatuks ilmastikuoludest, veel otsitakse. Niisamuti vajab head vastust küsimus, kuidas muuta elektriautod, mille kasutuselevõtu trend on selgelt kasvamas, mobiilseteks salvestusseadmeteks, mis toovad elektri kohale ka sinna, kus ei ole elektrivõrku.

Lisaks Eestile on Enefit Idea Hubi ideekonkursil võimalik osaleda ka ülikoolidel ja iduettevõtetel Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Poolas – need on turud, kus on Eesti Energia esindatud. Infot konkursi kohta jagatakse ülikoolide ning iduettevõtteid ühendavate organisatsioonide kaudu.

Selleks, et konkursi eesmärke tutvustada ja energiasektori väljakutseid täpsemalt sõnastada, korraldab Eesti Energia inspiratsioonipäeva Tallinnas ja Helsingis. Tallinnas on külalisesinejateks rahvusvaheliselt tuntud tulevikutehnoloogia eestkõneleja Minter Dial ja Eesti iduettevõtte Veriff kaasasutaja Kaarel Kotkas ning Helsingis ettevõtte Wolt asutaja Elias Aalto ja IT-ettevõtte Varjo asutaja iko Eiden . Mõlemal innovatsioonpäeval astuvad üles ka Eesti Energia juhid, kes räägivad energiasektori tulevikust ning annavad ülevaate väljakutsetest, mille lahendamiseks ideid konkursile oodatakse. Ideede esitamise tähtaeg on 18. november 2018 .

Eesti Energia teeb pidevat koostööd ülikoolidega. Näiteks on hetkel TalTechiga käimas uuring põlevkivi kaevandamise kõrvalsaaduse – lubjakivi – taaskasutusvõimaluste kohta. Koostööd on tehtud ka Eesti Maaülikooliga põlevkivituha kasutamiseks põllumajanduses. Lisaks on väljakutseid lahendatud ka erasektoriga – olulisimate projektide seas on vedelkütuste tootmistehnoloogia Enefit280, mille oleme töötatud välja koos rahvusvahelise ettevõtte Outoteciga.

Täiendav info konkursi kohta:

Inspiratsioonipäevade toimumine:31.10 Tallinnas , kell 17.00-19.00, Gustav Adolfi Gümnaasiumi Kotzebue majas (Vana-Kalamaja 9)08.11 Helsingis , kell 16.45-19.00, Aalto Ülikoolis (Otakaari 4, Espoo)

Tallinnas: 30.11 poolfinaal – TOP 30 parima idee pitchimine ja finaali edasipääsejate valimine13.12 Finaal – TOP 10 parima idee pitchimine ja võitjate väljakuulutamine

Lisaks toimuvad infotunnid Eesti Energia koduturgudel, täpsem info konkursi kodulehel ideahub.enefit.com.

Monika Viidulkommunikatsioonijuht+372 5212602